Minyatür Sanatı
Nakşedilmiş çizgileri, büyülü renkleri, incecik ayrıntılı çizimleri, anlattığı hikayesi ile elyazmalarına renk katan minyatürler günümüzde zanaat inceliklerini ve sanat felsefesini koruyarak ama daha büyük boyutlarda çalışılıp duvarlara asılan tablolar halini almışlardır.
Geleneğimizde, elyazmalarında metni açıklayıcı olarak, kendisine has teknikle yapılmış resim sanatı için kullanılan minyatür sanatı terimi, hikaye veya tarihi olayı bize kendi özellikleriyle bezeyerek görsel olarak anlatır.
Daha önceki kaynaklarımızda minyatür için; nakış resim, tasvir sanatı ve minyatür yapan için; nakkaş, musavvir bu sanatın çalışıldığı mekan için ise nakkaşhane vb sözcüklere yer verilmiştir.
Türk minyatür sanatımızda daha çok gözlem ve belgelemeye dayalı olan çalışmalar görülür, her şey doğru çizilir ama aynen çizilmekten kaçınılır, soyutlama büyük bir uyum içerisinde kullanılır, perspektif kullanımı sınırlı, her nesne nüanslı tahrir ile sarılmış, renkler net ve canlıdır. Minyatür sanatı bu özellikleri ile bir konunun tam ve gerçekçi olarak anlatılmasını mümkün kılar.
Minyatür eser.
35 x 66 cm çerçeve dahil.